Teracota sobei din bucatăria bunicii încălzeşte plăcut camera. Maria stă pe un scaun în apropierea sobei şi priveşte pe fereastră primii fulgi de zăpadă din acest an. Trosnetul lemnelor din sobă şi mirosul frigului amestecat cu fumul de afară îi aduce aminte de iarnă. Postul deja a început şi nu poate să mai fie mult până la Crăciun. Anul trecut a mers cu colinda împreună cu copiii ce cântă în biserică. Nerăbdarea retrăirii acelor momente se amestecă însă în sufletul Mariei cu semne de întrebare în legătură cu colinda. Cine o fi inventat-o? Duminică îl va întreba pe părinte, la biserică.
###
-
Părinte duhovnic, cine au fost primii colindători?
-
Maria, colinda este legată de vestirea minunii prin care Dumnezeu a luat trup omenesc şi a venit între noi pentru a ne învăţa despre Rai. Cine au fost primii vestitori ai Naşterii lui Hristos?
-
Păi… Pruncul Hristos a fost născut în iesle, … îngerii cântau, … steaua era pe cer, … magii şi păstorii au venit să se închine…
-
Şi cine i-a vestit pe păstori despre minune?
-
Îngerii!
-
Deci îngerii sunt primii colindători. Atunci când mergem să colindăm repetăm vestea cea bună a Naşterii, veste rostită pentru prima dată de ei.
-
Părinte duhovnic, dar eu sunt un om simplu, am oare voie să repet gestul îngerilor?
-
Maria, nu numai că ai voie, dar fiecare creştin este obligat să facă acest lucru.
-
Adică…. de ce?
-
Pentru că suntem datori să ducem mai departe Vestea cea Bună (Evanghelia) a Naşterii şi Învierii lui Hristos.
-
Dar asta nu este treaba preoţilor….?
-
Maria, de la cine ai auzit tu prima dată despre Dumnezeu?
-
Nu îmi mai aduc aminte… cred că de la mama şi de la tata…
-
Vezi… ai primit credinţa din familia ta. Tot aşa eşti şi tu datoare să o duci mai departe. Preotul este cel ce are datoria de a construi comuniunea tuturor creştinilor în jurul lui Hristos Dumnezeu, dar fiecare creştin este dator să vestească Evanghelia.
-
Şi atunci când colindăm, vestim Evanghelia?
-
Da, Maria. Fiecare colind creştin are în versurile lui adevăruri extrase din Sfânta Scriptură. Cântate cu bucurie de copii şi părinţi ele se transformă într-o mărturisire a credinţei noastre şi într-un prilej de educaţie pentru fiecare om.
-
Parinte duhovnic, dar de ce cântăm colinde doar de Crăciun? Poate ar trebui să cântăm tot anul… dacă sunt aşa de importante… Cum mărturisim Evanghelia în restul timpului?
-
Maria, mărturisim Evanghelia prin faptele noastre. Mântuitorul Hristos ne-a spus: „Întru aceasta vor cunoaşte toţi că sunteţi ucenicii Mei, dacă veţi avea dragoste unii faţă de alţii.”
-
Aşa este.
-
Şi încă un lucru: suntem datori să vorbim celor din jurul nostru despre cât bine ne-a făcut nouă Dumnezeu şi despre minunile Lui.
-
Mulţumesc, părinte duhovnic!
-
Să-ţi fie cu folos, Maria!
Icoană pictată de Elena Murariu
Lasă un răspuns