Ştiaţi că primele icoane au fost icoane cu îngeri? Ele au fost făcute la porunca lui Dumnezeu de Profetul Moise şi au fost aşezate pe pereţii cortului sfânt (locul lor de rugăciune atunci) şi deasupra Sfântului Chivot.

La început au fost doar icoane cu îngeri pentru că nimeni nu văzuse pe Dumnezeu, dar îngerii se arătaseră oamenilor de multe ori. Abia atunci când a venit pe pământ Iisus Hristos, Sfântul evanghelist Luca a pictat primele icoane cu Mântuitorul Hristos şi cu Maica Domnului.pridvor (43) voronet

Icoanele sunt un dar pe care Dumnezeu ni l-a făcut pentru ca să ne fie mai uşor să ne rugăm şi pentru a ne aduce aminte mereu despre El. Ele sunt ca şi semnele de circulaţie. Toată lumea ştie atunci când vede o „zebră” pictată pe asfalt că pe acolo se poate trece strada. Tot aşa, de câte ori vedem o icoană ne aducem aminte că Dumnezeu ne iubeşte şi este alături de noi.

Este important să ştim că nu lemnul, hârtia şi sticla din care sunt făcute icoanele ne rezolvă nouă problemele, ci mila lui Dumnezeu care se coboară asupra noastră în urma rugăciunii. Icoana este un obiect de care ne folosim pentru a ne ruga mai uşor. Este necesar însă să aducem cinstire icoanei, deoarece Dumnezeu îi cere lui Moise ca în faţa icoanelor cu îngeri să aducă tămâieri şi să aprindă candeli. Nici Moise însă nu se ruga icoanelor ci lui Dumnezeu, iar icoanele le folosea ca un lucru de ajutor în rugăciune.

Icoana este un simbol care ne vorbeste despre Împărăţia lui Dumnezeu. Aureola sfinţilor este simbolul luminii lui Dumnezeu, lumină care ne luminează calea prin această viaţă şi ne va învălui deplin atunci când vom trece în rai.